Så får du din rosacea under kontroll

RosaceaVi får in en del frågor om det går det att behandla rosacea? Både ja och nej. Rosacea är en kronisk sjukdom som successivt blir värre. Men genom att påbörja behandling så fort som möjligt så kan du stoppa dess utbredning. Genom att känna till din sjukdom och vad som utlöser den kan du lära dig att förebygga och minimera risken för utbrott.

Vilka behandlingsmetoder finns det?
Det finns krämer att köpa mot rosacea på apoteket.  Detta är den vanligaste behandlingen mot rosacea. Krämerna är receptfria och innehåller antibiotika. De är enkla att använda och stryks på lokalt där utslagen visar sig. Kortisonkräm rekommenderas dock inte att använda emot rosacea då de oftast gör utslagen värre.

Ett alternativ om krämerna inte hjälper är att få antibiotikatabletter utskrivna av din läkare. Tabletterna är inte lika lokalt effektiva som krämerna. Därför kan det ta längre tid att få effekt, så ha tålamod.

Förekomst av ögonproblem
Om du får problem med torra ögon så ska det behandlas med ögondroppar. Om symptomen skulle bli värre, exempelvis om dina ögon känns brännande eller svidande bör du uppsöka vård. Vissa personer upplever även problem med att ögonen börjar rinna.

Laser som behandlingsmetod
Det finns även möjlighet att behandla vissa symptom med hjälp av laser. Denna teknik är särskilt effektiv för att ta bort förtjockad hud. Dock så är det bra veta att laserbehandlingar är dyrt då det inte täcks av den allmänna sjukvården. Priserna är varierande beroende på var behandlingen utförs, men generellt kostar det några tusenlappar per behandlingstillfälle.

Ditt val av smink påverkar din rosacea
På apoteket finns det olika former av mineralsmink att köpa. Dessa kan vara betydligt bättre för dig med känslig hud och dig som har problem med rosacea, jämfört med traditionella sorters smink.

Vad är mineralsmink?
Mineralsmink är ett smink som är baserat på rena mineraler och har så få ingredienser som möjligt. Därför minimeras risken för att drabbas av allergiska reaktioner med denna typ av smink. Vanligt traditionellt smink innehåller ofta olika sorter av oljor och onaturliga ämnen som kan trigga igång reaktioner hos personer med rosacea.

Tillverka ditt eget mineralsmink för full kontroll
Tillgängligheten på mineralsmink har ökat kraftigt på senaste tiden enligt Svd, vilket resulterat i att du nu har möjligheten att ersätta allt ditt gamla smink. Det finns även möjlighet att själv köpa ingredienser och tillverka eget smink, anpassat just för dig. Ett bra val för personer som vill ha full kontroll över vad deras produkter innehåller.

Läs mer om hudproblem på http://hudproblem.se